Учени търсят потенциална връзка между диабета и COVID-19 заради ръст на

...
Учени търсят потенциална връзка между диабета и COVID-19 заради ръст на
Коментари Харесай

Изследват потенциална връзка между диабета и COVID-19 |

Учени търсят евентуална връзка сред диабета и COVID-19 поради растеж на страдащите от високи равнища на кръвната захар по време на пандемията, съобщи Асошиейтед прес.

Ясно е, че при тези, които към този момент са развили диабет, новият ковид може да утежни положението и да докара до съществени затруднения.

Появяват се обаче доказателства, че COVID-19, сходно на някои други вируси, може да нападна клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса - развой, който може да провокира краткотраен диабет при податливи на това хора, написа Българска телеграфна агенция.

Увеличаващите се случаи да се дължат на разнообразни условия - въведените поради пандемията ограничавания, закъснели медицински грижи при ранни признаци на диабет, нездравословни хранителни привички и липса на физическа интензивност при хора, които към този момент са изложени на риск от диабет вид 2.

Доклад на американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите проучва две огромни бази данни на застрахователи в Съединени американски щати, включващи новооткрити случаи на диабет в интервала сред март 2020 година и юни 2021 година

Оказва се, че диабетът е доста по-често срещан при деца, които са боледували от COVID-19 . Документът обаче не прави разлика сред вид 1, който нормално стартира в детството, и вид 2, обвързван със затлъстяване.

Случаите на двата вида диабет са се нараснал при децата в Съединени американски щати в последните години, само че отчети от Европа и някои американски лечебни заведения допускат, че растежът им може да се е ускорил по време на коронавирусната пандемия.

" Мисля, че всички сме малко обезпокоени ", сподели лекар Инас Томас, експерт в детската болница " Мот " към Мичиганския университет.

В лечебното заведение, в което работи, е регистриран 30 % растеж на диабет вид 1 спрямо годините преди пандемията. Не е известно какъв брой от пациентите са страдали от COVID-19 в избран миг, само че има опасения, че може да има връзка, споделя Томас.

Експертите от дълго време считат, че прекарана зараза може да провокира появяването на диабет вид 1.

„ Не знаем дали това е директен резултат или има някакъв различен фактор, който към момента не е изцяло свестен. Надяваме се, че тази наклонност може да ни помогне да установим повода за това, което предизвиква диабет вид 1 ", изяснява още лекар Томас.

В детската болница " Ради " в Сан Диего случаите на диабет вид 1 са скочили с съвсем 60 % през първата година от пандемията спрямо предходните 12 месеца, излиза наяве от проучване, оповестено в Списанието на американската здравна асоциация - педиатрия.

Само две на 100 от тези деца са имали COVID-19 и в отчета липсва информация за предходни инфекции. Рязкото нарастване беше поразително и " явно има още доста работа, с цел да се опитаме да отговорим за какво се случва това ", сподели съавторът на проучването лекар Джейн Ким.

Физическият стрес от тежък COVID-19 и други болести също могат да причинят висока кръвна захар и краткотраен диабет, считат учените.

За да схванат повече, откриватели от Дания вършат лист на възрастни хора, неотдавна диагностицирани с диабет вид 1, в това число и такива, които са преболедували новия ковид. С течение на времето откривателите ще наблюдават положението им, което би могло да помогне за изясняване на ролята на инфекцията, в случай че има такава, за развиването на диабета.

В международен мащаб повече от 540 милиона души страдат от диабет, в това число към 37 милиона в Съединени американски щати. Голяма част са с вид 2, а доста повече имат по-високи от естествените равнища на кръвната захар или преддиабетно положение. Лекарите се тормозят, че COVID-19 или заседналият метод на живот по време на пандемията може да влошат обстановката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР